Feb 22, 2009

suurim patt

Katoliiklaste paavst on jõudnud sinna maale, et on hakanud põliseid teadmisi muutma. Nagu tehti seitsme maailmaimega, et sinna ei mahu liiga palju imesid, siis valiti uus ports imesid, mis kuuluks maailmaimede alla. Ja kuna muidu ei saa, siis igal pool on vaja oma seitset maailmaime: http://en.wikipedia.org/wiki/Wonders_of_the_World
Nüüd siis on paavst välja tulnud uue seitsme patuga: http://www.epl.ee/artikkel/459766
Tea, kas eelnevast seitsmest oli tõesti liiga vähe katoliiklastele, et on vaja uusi juurde lisada... Kusjuures, keegi peaks paavsti ja ta kamba soolise võrdõiguslikkuse teemal kohtusse kaebama, sest nende väitel patustavad naised ja mehed erimoodi. Muidugi on nad suutnud jätta sisuliselt asjad samaks, kuid patud on erinevalt reastatud:

"meeste jaoks kõige raskemi vastuseistav patt lihahimu. Sellele järgnevad aplus, laiskus, viha, uhkus, kadedus ja viimaks ahnus.

Naistele on Vatikani andmetel vastupandamatuim patt uhkus, millele järgnevad kadedus, viha, lihahimu, aplus, ahnus ja laiskus.

Katoliku traditsioonis oli kuni eelmise aastani seitse surmapattu, - uhkus, kadedus, viha, aplus, ahnus, lihahimu ja laiskus - kuid möödunud aasta kevadel lisas Vatikan neile veel seitse.

Uuteks surmapattudeks lisati geneetiline muundamine, inimeste peal katsetamine, keskkonna reostamine, narkootikumide tarbimine või müümine, sotsiaalne ebaõiglus, vaesuse põhjustamine ja rahaline ahnus."

Tekib küsimus katoliiklaste masohhistlikest kalduvusest endale rohkem raskusi kaela määrida. Eelmise aastani oli katoliiklastel 7 surmapattu ja nüüd siis on neid juba 14. Huvitav ,mis aja jooksul peaks see arv suurenema seitsme võrra või siis kahekordistuma?
Kui nüüd vaadata seda uut nimekirja pattudest, tekib selline nõutu tunne, et taevaväravad jäävad nüüdsest kõigile suletuks, sest keskkonna reostamine puudutab meid igaüht. Kui just mitte otseselt, siis kasvõi kaudselt (Eestis põlevkivi baasil toodetava energia saamisel tekib omajagu saastet), sotsiaalne ebaõiglus toimib igal sammul - ühel on parem staatus kui teistel (nt paavst vs lihtusklik). Ja üldsegi on mõtetu lisada rahalist ahnust, kui varasemas seitsmes patus on juba ahnus kirjas...
Iseenesest tekiks lootus päästele vaid neil, kes end sulgevad kloostrisse, harivad kloostri põldu, elavad kas elektrita või siis taastuvenergia najal ning ei vaja otsest kokkupuudet rahaga. Samuti ei tohiks nüüdsest katoliiklased toetada meditsiini ega ravimitööstust, sest uusi ravimeid välja töötades on vaja ka katseid ning alati loomadest ei piisa (Soome näide).
Alustades uut elu kloostris toetavad värsked nunnad-mungad ka globaalse rahvaarvu vähenemisele kaasa. Lõpuks jõutakse selleni, et ilmselgele rahvastiku ülekaalule saavad lisa hakata andma need rahvused, keda hetkel ahistatakse piirangutega lastearvu suhtes.

Ehk siis tundub, et osadel inimestel on elu veel liiga kerge ja lihtne.

No comments: